Kunsten at arbejde med drømme
Et års træning i procesorienteret drømmearbejde
"Drømme er upartiske, spontane produkter af det ubevidste sind, uden for viljens kontrol. De er ren natur; de viser os den uforfalskede, naturlige sandhed og er derfor i stand, som intet andet, til at give os en holdning tilbage, der svarer til vores grundlæggende menneskelige natur, når vores bevidsthed er kommet for langt væk fra sine rødder og endt i en blindgyde."
– Carl Gustav Jung
FORLØBET STARTER 31. JULI 2025
Online Infomøde
TIRSDAG 13. JANUAR kl. 20.00 - 20.45 på ZOOM
Kunsten at arbejde med drømme kombinerer jungiansk psykologi, kreative processer og meditative teknikker for at udforske drømmenes sprog og transformative potentiale. Gennem forløbet lærer du at forstå drømmene som spejle af dit ubevidste, hvilket kan åbne for mere glæde, dybere kontakt med hjertet og en øget intensitet i livet. Ved at integrere drømmearbejdet i din hverdag kan du opnå en mere helhedsorienteret og balanceret personlighed med større indre klarhed og selvindsigt. Drømmearbejde kan dermed styrke din personlige udvikling og skabe rum for en dybere følelsesmæssig og spirituel vækst.
Undervisningens mål er at formidle enkle og pålidelige metoder, der åbner for drømmenes transformative potentiale.
Når vi lægger os om aftenen efter en lang dag med samspil, tanker, sanseindtryk, glæder og udfordringer og falder i søvn, sker der to ting, som vi kan observere fra en vågen tilstand: "Jeg’et" og tiden forsvinder. Når vi vågner, kan vi se, at vi har glemt os selv i drømmen, og at tiden var fraværende. Dette gælder dog ikke for lucide drømme, hvor jeg’et delvist vågner i drømmen og bliver bevidst om, at det er en drøm.
En anden ting, der sker, er, at jeg’et og det ubevidste fragmenteres og blandes ind i forskellige drømmebilleder. Kontrollen over følelserne svækkes. I drømme er alle aspekter projektioner af bevidste og ubevidste strukturer, formet som symboler, objekter og historier. Der skabes en fortælling – nogle gange levende og klar, andre gange uklar eller surrealistisk. Når vi vågner, samler jeg’et sig igen, mister kontakten med det ubevidstes symbolsprog, og drømmen følger med os ind i vågen tilstand som et ofte uforståeligt budskab præget af følelser.
Nattens drømme giver os mulighed for at lære noget om os selv, fordi alt i drømmen handler om os. Men for at forstå eller genkende indholdet på en logisk og systematisk måde, må vi forstå det ubevidstes sprog. Dette er, hvad du vil lære på Kunsten at arbejde med drømme. Forløbet vil træne dig i at forstå drømmenes tre forskellige niveauer for at få adgang til drømmens budskab. Det første niveau er baseret på vestlig psykologi, det andet ser drømmene som en proces, og til sidst lærer du at bruge meditative metoder, hvor drømmene kan skabe større klarhed og bevidsthed.
Drømme udspringer fra en kreativ, universel kilde. Det ubevidstes sprog er kreativt og følelsesladet, og det ubevidste er irrationelt. Derfor må vi nærme os det ubevidste med kreativitet og åbne op for følelser for at kunne forstå det. Vi må give slip på det intellektuelle og logiske og overgive os til det irrationelle.
Drømme er ubevidste, hvilket betyder, at de eksisterer uden for det bevidste sind. Hvis vi derfor har en mening om en drøm, er det den logiske, bevidste del, der danner denne mening. Det betyder, at vi ikke virkelig har grebet drømmens indhold.
Ved at bruge kreative teknikker som tegning, skrivning og kropslige bevægelser giver vi plads til, at det "tredje" kan træde frem – det, Jung kalder den transcendentale funktion. Det betyder, at man pludselig forstår, genkender eller erkender drømmens indhold. Det bliver et øjeblik af bevidsthed om noget tidligere ukendt. Denne oplevelse føles ofte som et "aha"-øjeblik, eller som om noget bryder igennem – som en boble, der brister. Man kan sige, at det ubevidste og det bevidste smelter sammen.
Forløbet kaldes Kunsten at arbejde med drømme, fordi det at arbejde med drømme er en kunstform – noget, man bliver bedre til over tid. Ikke i form af at tolke eller mene noget om drømmene, men i at overgive sig til processen. Det kræver tillid og tålmodighed. At lade drømmene forbinde sig som en tråd, der fortæller en historie om din psykiske udvikling. Jung kalder dette individuation – processen med at blive sig selv.
Træning i procesorienteret drømmearbejde
Dette er for dig, der ønsker at dykke dybere ned i drømmenes verden – både for at integrere personlige ressourcer og for at lære at vejlede andre i drømmearbejde.
Gennem tre fysiske og flere online samlinger vil du få både personlig opfølgning og praktisk erfaring. Træningen er baseret på jungiansk psykologi med vægt på kreativt procesarbejde, hvor meditation og mindfulness er en integreret del. Du vil udvikle en dybere forståelse for drømmenes sprog og lære at bruge dem som et kraftfuldt værktøj til personlig vækst og selvindsigt.
Forløbet er tilrettelagt for dig, der allerede har en baggrund som kunstterapeut, psykoterapeut, coach, vejleder, pædagog eller anden sundhedsfaglig uddannelse, og som ønsker at anvende drømmearbejde som en del af dit faglige virke.
Det er også åbent for dig, der ønsker et intensivt år til egen udvikling uden nødvendigvis at have som mål at undervise eller vejlede andre.
Hvis du ønsker at uddanne dig som kunstterapeut ved IKU og mangler Modul 1, er dette forløb også et naturligt skridt på vejen. Kontakt os for at høre mere.
Mål for uddannelsen:
Målet med træningen er, at du efter ét år vil kunne afholde individuelle samtaler og undervise grupper i kreativt drømmearbejde. Dette er ikke en terapeutisk uddannelse i traditionel forstand, men fokuserer på selvudvikling og kreativ dialog med drømme med vægt på at identificere ressourcer og styrke bevidst brug af dem.
Du vil også lære at skelne mellem terapi, selvudvikling og spirituel udvikling, så du på kompetent vis kan henvise klienter videre, hvis deres behov overstiger din faglige kompetence.
Undervisningens hovedområder:
Drøm og mening
På den første samling udforsker vi drømme i lyset af vestlig psykologi med særligt fokus på Carl Gustav Jungs tilgang. Vi ser på dagsrester, kompensation, komplementære aspekter, indhold og holdninger samt kroppens rolle i drømme. Jungianske temaer som arketyper, det kollektive og personlige ubevidste og symbolforståelse bliver belyst. Dette åbner for tanker, følelser, billeder, minder og fornemmelser, der skaber mening og forståelse i forhold til dit eget liv og psykologi.
Drøm og proces
Fra et østligt perspektiv ser vi drømme som energi i bevægelse eller en proces, der manifesterer sig gennem følelser, kropslige fornemmelser, farver og strømninger. Her tillader vi drømmene at være en naturlig proces uden nødvendigvis at forstå, hvad de betyder. Gennem kreative udtryksformer og indre øvelser erfarer vi, hvordan vi kan følge processen derhen, hvor den leder os, og lytte til, hvad drømmen vil med os. Dette åbner for processer, vi tillader og hengiver os til.
Drøm og meditation
På den sidste samling fokuserer vi på, hvordan drømme kan øge vores bevidsthed og vågenhed. Vi undersøger samspillet mellem mening, energi (proces) og bevidsthed, og hvordan dette kan give os dybere indsigt og indre vækst. Målet er, at du, når du arbejder med drømme, opnår en forståelse for deres mange niveauer og kan bruge denne indsigt i arbejdet med klienter og grupper. Vi giver ikke drømmene opmærksomhed i traditionel forstand, men hengiver os til vågenheden og hjertet i samspil med drømmene.
Mellem samlingerne vil du arbejde individuelt med dine drømme, og vi fortsætter med flere online møder, hvor du kan fordybe og videreudvikle din erfaring og forståelse af drømmearbejde.
Kreativt procesarbejde
Hovedfokus i denne træning er kreativt procesarbejde med drømme. Gennem dine egne erfaringer og refleksioner vil du lære at skelne mellem selvskabt og selvopstået kreativitet. Arbejdet med drømme kræver færdigheder, og disse udvikles gennem forskellige kreative øvelser, herunder tegning, maling, kropsarbejde og aktiv imagination.
Undervisningen bygger på empirisk viden, hvor dine egne erfaringer og opdagelser danner grundlaget for arbejdet med andre, enten individuelt eller i grupper. Teori og faglitteratur understøtter dine erfaringer og giver en dybere forståelse.
Ressourcer og indre potentiale
Et centralt tema i træningen er at afdække dit indre potentiale, ofte refereret til som "indre guld". Selvom udfordringer og traumer naturligt vil blive inddraget i arbejdet, er fokus primært på helhed og ressourcer. Alle ubevidste elementer, der viser sig i procesarbejdet, anses først og fremmest som kilder til vækst og transformation.
Femkanten
Vi anvender værktøjet Femkanten / de fem flowporte for fordybelse, udviklet af Jes Bertelsen, der forbinder dig med dine medfødte ressourcer. Dette værktøj fokuserer på opmærksomhed på kroppen, åndedrættet, hjertets ressourcer, bevidsthed og grundlæggende kreativitet. Femkanten vil blive integreret i både meditationsøvelser og kreative processer. Undervisningen er desuden forankret i Vækstcenter-pædagogikken, som har fokus på meditation, selvudvikling og indre øvelser.
Vi gør opmærksom på, at træningen i procesorienteret drømmearbejde ligger inden for rammerne af selvudvikling, personlig vækst og faglig kompetenceudvikling. Hele forløbet er tilrettelagt ud fra, at hver deltager har stabilitet og evne til at bære sig selv samt udtrykke egne behov og grænser. Øvelserne kan åbne for intense følelser, hvilket kan være udfordrende. Dette er en naturlig del af undervisningen, og der indgår øvelser, der balancerer og giver indre tryghed.
Dette er ikke et gruppe-terapeutisk forløb. Hvis det viser sig, at der er behov for terapi eller individuel støtte, skal deltageren selv opsøge en psykolog/psykoterapeut/kunstterapeut for et individuelt tilpasset forløb ud over selve træningen. Det er også muligt at booke individuel vejledningstid til almindelig timepris online eller fysisk med IKUs undervisere.
Kunsten at arbejde med drømme kombinerer jungiansk psykologi, kreative processer og meditative teknikker til at udforske drømmenes sprog og transformative potentiale. Gennem forløbet lærer du at forstå drømmene som spejle af dit ubevidste, hvilket kan åbne for større glæde, dybere hjertekontakt og øget intensitet i livet. Ved at integrere drømmearbejdet i din hverdag kan du opnå en mere hel og balanceret personlighed med større indre klarhed og selvindsigt. Drømmearbejde kan dermed styrke din personlige udvikling og skabe rum for dybere følelsesmæssig og spirituel vækst.
Underviser:
Kian Sloth Falck er 53 år og har over 30 års erfaring med at arbejde med drømme. I 20 år har han vejledt og undervist inden for dette felt. Hans undervisning er dybt forankret i jungiansk psykologi med fokus på kreative processer. Han anvender også Vækstcenterets pædagogiske tilgang til meditation og mindfulness. Som gruppepsykoterapeut er han specialiseret i mindfulness og kunstterapeutiske metoder og underviser både korte og længere kursusforløb.
Ved Institut for Kreativ Udvikling (IKU) underviser Kian på de fire uddannelsesmoduler, hvor han integrerer sine mangeårige erfaringer inden for drømmearbejde, kreativitet og selvudvikling. Hans undervisning lægger vægt på personlig vækst og indre stabilitet og kombinerer teori med praktiske øvelser.
Praktisk information:
Undervisningen foregår på dansk/norsk
Datoer for samlingerne:
1. samling: Torsdag d. 31. juli kl. 09.00 – søndag d. 3. august kl. 14.00 (2025).
2. samling: Torsdag d. 12. februar kl. 19.00 – søndag d. 15. februar kl. 14.00 (2026).
3. samling: Onsdag d. 5. august kl. 09.00 – søndag d. 9. august kl. 14.00 (2026).
Undervisningen foregår fra kl. 09.00–13.00 og kl. 15.00–19.00 på de øvrige dage, med en pause på 30 minutter i hver session.
Sted:
Alle samlinger afholdes i Nørre Snede, Danmark.
Online-samlinger:
To online-samlinger: Én i november og én i april.
Tidspunkter: Fredag kl. 19.00–21.30 og lørdag kl. 10.00–14.30.
Smågrupper (5–6 deltagere):
To aftener i september efter første fysiske samling og to aftener efter online-helgen i november.
To aftener i marts efter februarsamlingen og to aftener i april/maj efter aprilsamlingen.
Tidspunkter: Kl. 19.00–21.30.
Fælles aftener med hele gruppen:
Tre aftener: Oktober, januar og juni.
Tidspunkter: Kl. 19.00–21.30.
Samlet undervisningstid:
133 timer á 45 minutter.
Pris og betaling:
Early bird: 10 pladser tilgængelige for DKK 9.900,- ved tilmelding senest d. 1. februar 2025 (rabatteret med DKK 3.000,-).
Ordinær pris: DKK 12.900,-.
Mulighed for delbetaling i 11 månedlige rater.
Maksimalt antal deltagere: 20 personer.
Prisen inkluderer:
Undervisning og materialer til de fysiske samlinger.
Prisen inkluderer ikke:
Individuel vejledning.
Kreativt materiale til online-undervisning.
Rejseomkostninger, kost og logi ved de fysiske samlinger.
Overnatning:
Der er mulighed for at leje værelse hos fastboende på Vækstcenteret og andre i området. Priserne varierer mellem DKK 250,- og DKK 400,- per nat for enkelt- eller dobbeltværelse.
Kaffe, te og frokost:
Kaffe og te er inkluderet i prisen. Der er også mulighed for at bestille fælles frokost, forudsat tilstrækkelig interesse fra deltagerne. Derudover er der kun 5 minutters gangafstand til Rema 1000 og Brugsen, hvor du kan købe mad og andre nødvendigheder.
Transport:
Nørre Snede ligger:
30 minutter med bil fra Billund Lufthavn.
15 minutter med bil fra Thyregod Station.
30 minutter med bil fra Vejle Station.
Vilkår:
Som deltager binder du dig økonomisk til hele forløbet, uanset om du kan deltage på alle samlinger eller alle dage. Hvis du må afbryde eller ikke kan deltage på enkelte samlinger, vil der stadig være betaling for hele kurset.
Ændringer: Undervisere, sted og tid for samlingerne kan ændres på grund af uforudsete hændelser udenfor IKUs kontrol.
Fravær: Minimum 90% fremmøde er påkrævet for at modtage studieattest.
Afbestillingsbetingelser:
Ved afmelding mere end 2 måneder før kursusstart får du hele beløbet tilbage minus DKK 1000,-.
Ved afmelding senere end 2 måneder før kursusstart er du forpligtet til at betale hele beløbet, med mindre plassen kan fyldes af en ny deltager.
Vær opmærksom på:
Dette er ikke et terapeutisk gruppeforløb. Hvis der opstår behov for terapi under kurset, er det deltagerens ansvar at søge individuel behandling hos psykolog, psykoterapeut eller kunstterapeut. Du kan også aftale individuel vejledning med underviserne til ordinær timepris, enten online eller fysisk.
Accept af vilkår:
Ved tilmelding til træningen accepterer du disse vilkår.
Kontaktinfo:
Kian: (+45) 28 74 14 80
E-mail: kontakt@ikreativudvikling.dk
Vi lejer Vækstcenterets lokale Sol15 i Nørre Snede. Stedet har en dejlig atmosfære og ro, som bidrager til indre fordybelse. Lokalet er på 100 m² og indeholder både kursuslokale, spiserum og køkken.